fredag 31. desember 2010

Stafetten går videre - til fru sjef

Maren fra Eidsvoll
Desember er straks slutt, & jeg har ikke kommentert at stafettpinnen på SOL slektsforskning ble overlevert for flere uker siden fra Vidar Øverli til Torill Johnsen - leder i DIS-Norge. SOL-vert Mette Gunnari - som fortsatt jobber på kontoret til Norges største forening for slektsforskere - har satt "fru sjefs blogg" på hedersplassen. Her har Torill vært før,bl.a. i mars 2010, slik jeg blogget om her.

Lederbloggen i DIS-Norge har ett nytt innlegg pr dag, noe som er meget imponerende. Jeg leser den hver dag, & prøver å kommentere av & til, slik at frekvensen opprettholdes. Uten tilbakemeldinger kan en fort bli litt betuttet ... er det ingen som leser dette ? Jo, det er det. Bloggen anbefales til  både medlemmer av DIS-Norge &  alle andre.

I tillegg vil jeg promotere hjemmesida hennes - Torill Johnsens slektsforskningsside. Her har jeg funnet fotoet av Torills farmor - Maren fra Eidsvold. Hun fikk en jordlapp av hjemgården &  bygde hytta Vestheim der det var spennende å være som lita jente, skriver Torill.
"Min slektsforskning går nå i stor grad ut på å finne levende slektninger. Jeg begynte med å lete etter alle tremenninger, deretter firmenninger & de med fjernere tilknytning. På denne måten kommer en i kontakt med mange mennesker.

Det er fortsatt mange igjen som jeg ikke har funnet, & jeg har samlet noe informasjon om hvem jeg leter etter under informasjonen om hver av mine besteforeldre. Dette er dels leting etter aner – bakover i slekta, men også søking etter etterkommere av mine oldeforeldres søsken."

onsdag 29. desember 2010

Eremittbillene i Tønsberg

Eremittbilla på gravstøtta skrev jeg om i april 2009. Under fotografering av gravminner ved Tønsberg gamle kirkegård sommeren 2008 fant amatørbiolog Magne Flåten ei stor, svart bille på ei gravstøtte.   Det viste seg å være ei eremittbille - en til da utdødd art i Norge

NRK Vestfold melder nå at Bille skaper trøbbel på gravplass.
"Kirkegården som i dag blir brukt til kistegravlegging i Tønsberg er snart full. Derfor skal den gamle kirkegården i byen rehabiliteres, slik at den igjen kan bli brukt til gravlegging av kister. Men Tønsberg gamle kirkegård er også hjem for den svært sjeldne & fredede eremittbillen, som i Norge bare er funnet nettopp her i nyere tid.
Dermed må billene, som lever i hule asketrær like ved jernbanesporet, tas hensyn til når kirkegården skal rehabiliteres & dreneres.
– I de opprinnelige planene våre skulle disse trærne hugges & erstattes med nye, sier kirkeverge i Tønsberg, Øivind Grimsæth.
– Men etter at eremittbillen ble funnet i 2008 ble trærne raskt fredet. De får derfor stå som i dag."
Med andre ord er det eneste "trøbbel på gravplassen" at de gamle trærne ikke kan hugges før de nyplanta trærne er blitt gamle nok - om kanskje 150 år. Men forøvrig kan gravplassen benyttes som planlagt. Litt vel tabloid overskrift, spør du meg. 

En god nyhet for slektsforskere & lokalhistorisk interesserte er verneplanen for de gamle gravminnene:
"Arbeidet med å rehabilitere Tønsberg gamle kirkegård starter i 2011.
– I løpet av 2012 kan vi begynne å ta i bruk noen gravfelt, sier kirkeverge Øivind Grimsæth. Han forsikrer at gamle gravminner på kirkegården skal tas vare på.
– Vi har laget en verneplan for de gamle gravminnene, & skal ta vare på 222 av dem."
DIS-Norges gravminnedatabase finner du her: Gravminner i Norge. Les mer om eremittbilla i Tønsberg Blad, samt  Tid & rom.

torsdag 23. desember 2010

Glædelig jul

Jeg vil ønske alle lesere av Tid & rom
en riktig glædelig jul & et godt nyttaar !

Postkortet er laget av maleren Gunnar Berg fra Svolvær, som er en av Nordlands tre düsseldorfere. Berg var født i 1863 & døde bare tretti år gammel av kreft. 

Gunnar Berg er mest berømt for ett maleri - Trollfjordslaget. Hadde han fått  levd ville han blitt et nasjonalt ikon, men i Nord-Norge er han landsdelens mest kjente landskapsmaler.

onsdag 8. desember 2010

John Lennon er død

Hvor var du da … John Lennon ble skutt ? Vel, jeg var som de fleste andre nordmenn i senga. Lennon ble skutt i New York om kvelden 8. desember 1980 – lokal tid. Da var vi i Norge kommet til 9. desember. Jeg husker den dagen meget godt.
 
Men først, bare tre uker tidlige hadde Lennon sammen med kona Yoko Ono gitt ut ei ny LP – Double Fantasy på det da ukjente plateselskapet Geffen records. Det var seks år siden han sist ga ut ei plate med egne sanger. Uvant meg kjøpte jeg plata straks, her var det en ny musikalsk vår hos den gamle rebellen.

Den doble fantasien fikk blandet mottakelse, & spesielt dårlig kritikk fikk Yokos sanger. Annenhver sang var ”hennes” – eller var de det? Jeg leste en musikkanmeldelse i Dagbladet (tror det var Terje Mosnes) at LP’en allerede var lagt over på kassett - minus Yokos sanger.  Det var & er lite lurt. Sang nr 5 & 6 på A-sida  «I'm Losing You» (John Lennon)  & «I'm Moving On» (Yoko Ono) går over i hverandre.  Jeg har alltid sett på dem som to deler av samme sang. Titlene ble for øvrig profetiske. John mistet livet & henne, hun fortsatte videre – også musikalsk. En annen strofe fra sang nr 7 - er blitt et klassisk Lennonsitat.

"Life is what happens to you while you're busy making other plans." 
«Beautiful Boy (Darling Boy)» er Johns kjærlighetserklæring til sønnen Sean på fem år.

Hvor var jeg da ..? På den tiden studerte jeg statsvitenskap & offentlig rett ved universitet i Bergen. Vi var tre stykker som bodde i kollektiv i Thormøhlensgate 18 på Møhlenpris. Jeg, Terje D. fra Sandnes & Sissel E. fra Bodø. De andre to var et par. Jeg ble vekket av Terje: «Viggo. Viggo! De sa noko om John Lennon på nyhetane! Men eg hørde ikkje ka det va!» En ting sto klinkende klart. Dersom statskanalens nyheter omtalte en Beatle før kl 8 var det ikke noe godt nytt. 


John Lennon var død.

lørdag 4. desember 2010

FEW - Time and tide

I min barndoms by var 126 [one-two-six] det store pop & rockbandet som fikk ganske stor nasjonal oppmerksomhet. I skyggen av Asa Krogtoft & Co var det sjølvsagt mange andre gode musikere. Det nestbeste bandet på slutten av 1960-tallet var Few [fju]. Gruppa besto - som normen tilsa - av fire gutter, Børge Janson, Georg Davidsen, Odd Jarle Marken & Viktor Tidemann. Tre av dem bodde i Vestbyen i Bodø. Med andre ord rett borti gata. (Marken bodde i Østbyen.)

Few ga ut to singler på plateselskapet RCA Victor: Seeing is believing / They won't go i 1967 & Time and tide / Solong i 1968. Musikkavisa Poprevyen kalte på den tiden Bodø for Norges Liverpool. Seinere overtok Namsos posisjonen.

Hvor mye kan ei så gammel singel være verdt? På auksjonsnettstedet QXL var den andre singelen lagt ut til salgs. Vi ser at coveret er inspirert av Beatlesalbumet Revolver fra 1966.  Utropsprisen var 100 kroner, men budene er nå - et par dager før auksjonen slutter - kommet opp i 1.000 kroner.  En god investering for den som kjøpte singelen i 1968.
. . . . . .
Seks timer før auksjonen slutter 6. desember kl 16.03 er høyeste bud kommet opp i 4.000 kroner.
To minutter før auksjonslutt kom siste & avgjørende bud: 4.100 kroner. Gratulerer til selger & kjøper.

torsdag 2. desember 2010

1910

Bloggrullen min viser at 1910 straks ble tatt i bruk
Julaften 2010 inntraff allerede 1. desember. I alle fall for landets mange tusen slektsforskere, historikere & andre arkivinteresserte. Ved midnatt slapp Arkivverket - Digitalarkivet folketellinga fra 1. desember 1910, etter hundre års klausulering.

Årsakene skyldes bl.a. statistikkloven - lov om offisiell statistikk & Statistisk Sentralbyrå av 1989. Her heter det i § 2-7. Opphør av taushetsplikt:
Taushetsplikt etter denne lov for opplysninger om personlige forhold opphører etter 100 år. 


Da folketellinga ble gjennomført for hundre år siden ble opplysningene innsamlet under løfte om så lang klausulering.

"Då har norska digitalarkivet lagt ut folkräkningen för 1910. Jag har på min första sökningen redan fått uppgifter om ett barn som jag inte visste fanns" forteller Susann Sannes. Det samme kan Britt Iren fortelle: "Jeg fant, jeg fant.... Da er mysteriet løst så langt." Hva hun fant kan du lese her.

DIS-Norges dyktige leder Torill Johnsen har hatt en travel dag både med søking & TV opptreden på NRK kl 08.44. Flott reklame for denne spennende hobbyen. Gleder seg over folketellinga gjør også Laila Normann Christensen. Men hun slår også fast, her er det mye som mangler. FT 1910 er langt fra komplett: "Digitalarkivet har lagt ut denne siden som forteller om noen av manglene, men jeg tror det mangler mye mer, & det er skremmende."

Folketellinga 1910 har vi sett fram til i minst ni år.  Nå tar vi den i bruk, det kommer nok mange gledeshyl i løpet av vinteren. God jakt!